24.12.09

A gde ti je kapa?

.
Ružne stvari treba ostaviti iza sebe, na primer u STAROJ GODINI. Kao i uvek, pun optimizma hrlim u susret Novoj, ali pre toga sam želeo da jednu stvar zakopam ovde:

Kad sam bio mali, u svim učionicama je na tačno odredjenom mestu visila jedna slika. Isti lik visio je i u svim kancelarijama, ordinacijama, restoranima, bibliotekama, čekaonicama... U svim zvaničnim institucijama, udruženjima, organizacijama, ali i u mnogim privatnim domovima, pa čak i na nekim sasvim neprikladnim mestima...

Onda su slike počele da se menjaju. Već tada nisu više bile sveprisutne. Odmah su se pojavile i razne alternative, pa čak i potpuno apstiniranje od ovog običaja. Kako je vreme prolazilo i taj uramljeni pluralizam je uzimao sve više maha, a na zidovima su sve češće ostajale tužne fleke, oivičene naslagama prašine.

Svako je dobio neveselu slobodu da izabere lice za koje misli da je ogledalo moralnog autoriteta, personifikacija države, odnosno vremena i mesta u kome živimo.Neću vam reći svoje razloge, ali slični su kao i kod mnogih drugih koji biraju fleku oivičenu prašinom. Ipak, ja se ozbiljno razmišljam da uramim OVU SLIKU i da je okačim na ono mesto. Kao podsećanje i opomenu.


Da nikad ne zaboravim sa kim imam posla.
.

5 comments:

 1. Urami odmah i meni jednu sliku.
  Samo ne razumem ono za kapu?

  ReplyDelete
 2. Mislio sam da taj vic svi znaju (ali možda je ipak suviše mator?) Kaže:

  Ide zeka kroz šumu i sretne medu-siledžiju:
  "Gde ti je kapa?" - i meda ga ubije od batina...

  Zeka sutra ponese kapu. Naleti ponovo na medu:
  "Imaš cigare?" - i opet ga ubije od batina...

  Sutra zeka ponese cigare...

  "A jel' imaš sa filterom?" - i opet ga umlati...

  Sedi zeka i razmišlja:"Šta ako mi sutra traži bez filtera? Ma poneću i jedne i druge"...

  Sutra opet naleti na medu:

  "Imaš cigare?"
  "Imam!"
  "Sa filterom?"
  "Imam!"
  "A bez filtera?"
  "Imam i te!" - pobedonosno će Zeka...
  Meda sa mukom razmišlja par sekundi (siledžije mrze da razmišljaju), a onda se seti:
  "A gde ti je kapa?" - i najstrašnije ga otkine od batina (što se pravio pametan)

  ReplyDelete
 3. Razumem te, sigurno imaš razloga da sada ovako razmišljaš, ali dozvolićeš mi da i dalje mislim da ćeš, ma kakvo razočarenje doživeo, ipak to preobratiti u lepšu sliku.
  A, inače, ramovi i nisu potrebni, kao ni slike - zagledaš se malo bolje ponekad i u ponekog...:)

  ReplyDelete
 4. Znam da sve zvuči vrlo cinično, ali cinizam je (po mom skromnom mišljenju) jedna forma optimizma, baš kao što su cinici u suštini neizlečivi idealisti koji se na taj način zapravo podsmevaju sami sebi... (moj omiljeni pisac Embrouz Birs bi rekao: "Rodjenje - prva i najcrnja nesreća...") Kad tako maestralno "zatvoriš krug" - sve je tako cool!

  Jedini problem je što koliko god se "lečili" od iluzija i zabluda, LAKŠE nam je da verujemo u nešto. Neću da širim priču, ali to je kao što ubedjeni ateista i iskreni vernik dele ISTO OLAKŠANJE.

  A istina je da ISTINA nikada nije ni laka ni jednostavna. I košta!

  Za mene ne brini: Ja se samo (po ko zna koji put) podsećam da sam iluzije odavno ostavio iza sebe... I kao i uvek, odmah mi bude lakše, čim se setim one omiljene izreke:

  Idemo dalje!
  .

  ReplyDelete
 5. svidja mi se slika :)

  James Dean look :) :)

  ReplyDelete

Voleo bih da čujem vaš komentar: