12.12.08

May the Force be with you

.
Mogao sam ovaj tekst da zapocnem i sa Samsonom, Brus-Lijem ili Brus-Vilisom... Ali mi se nekako Lukasova verzija čini najprikladnija mediju na (po) kome pišem.

Pitanje je naravno univerzalno i tiče se porekla i prirode snage. Odakle dolazi, kako i zašto nas ponekad (iznenada i bez vidljivog razloga) napušta? Zašto je neki imaju u izobilju, a nekima nije data ni "da omirišu".

Ovaj motiv još od biblijskih vremena intrigira mnoge, a naročito je popularan u tzv. "self improvement " literaturi nad kojom se mnogi "intelektualci" zgražavaju (zato i jesu "pod navodnicima").

Bez obzira dali je analiza sa platforme "kung-fu-zen-budističke" škole, ili "vestern, holivud, marvel & asc." (tzv "zapadne" škole) razlike su samo u finesama. A priča uglavnom ide ovako:

Svi to mogu. Samo ako zaista žele. I ako vredno rade uče i vežbaju. I slušaju starije. A onda posle mnogo godina poslušne posvećenosti i predanog rada - dostiže se savršenstvo. Ipak, onaj najbolji otkriva na kraju da poseduje i onu neuhvatljivu trunku izuzetnosti koja ga čini najboljim od svih...

I tako prava suština, i stvarni izvor izuzetnosti je - u samoj izuzetnosti!!!

Osim činjenice da ovako paradoksalan nonsens uspešno vekovima prolazi neprimećen kao neki kameleon (verovatno zato što je tako najbolje za sve), šta nas uopšte uče sve te priče o "sili" i "snazi" i "izuzetnosti"?

Mora biti da sam pomalo umoran... Vreme je da odem kući i dobro se ispavam...

A sutra ćemo ponovo da "rasturamo"!
.

No comments:

Post a Comment

Voleo bih da čujem vaš komentar: