14.7.10

Ko je oklevetao bumbare?

.
Često se, naročito leti, probudim sa prvim zracima sunca, i obično izadjem na terasu da uživam u ptičijoj filharmoniji. Ovaj ritual "pozdrava suncu"  najčešće se svodi na lagani prelaz iz polu-uspavanog u skoro-sasvim-budno stanje, i potpuno je operisan od bilo kakvog mentalnog sadržaja - čista nirvana.

Ipak,  jutros dok sam ispijao kafu i žmirkao kroz turske karanfile, viseće muštkatle, i petunije - nešto je uspelo da privuče moju pažnju: jedan vredan bumbar.

Pre nego što je kafa koju sam usporeno srkutao stigla da se ohladi, bumbar je uspeo da obidje svih 5 žardinjera povešanih o ogradu terase. Na njegovim stražnjim nogama mogli su se jasno videti veliki žuti grozdovi polena. Poranio čovek, i radi-li-radi...

I namah mi se rodi ideja: Ko je oklevetao bumbare? I zašto? Paralela izmedju ovog insekta - i "onog drugog" je izgleda dublja i višeslojnija nego što se to može učiniti na prvi površan pogled.


Naravno, mislim na tzv "privatne-preduzetnike" kojima - za baksuz - i sam pripadam. Toliko su nesimpatični širokim narodnim masama (i šire) da ih nisu udostojili ni nekog afirmativnijeg nadimka. Bumbar! Prva asocijacija je bila verovatno vezana za "kočoperan" stav, i samouvereno srljanje u neravnopravan sukob sa okolinom. Ali naravno, ima toga još...

Paralela sa "imenjakom" ima mnogo. Na primer, uobičajen vrednosni stav (izražen u poredjenju: "lenj kao bumbar") - ne govori zapravo o stvarnim radnim navikama "insekta", već je u vezi sa percipiranom koristi koju posmatrač ima od tog rada.

Za razliku od pčela (koje se daju lako "musti"), kod bumbara to ide malo teže. Koja je onda korist od njih? Jeste da oprašuju biljke isto kao i pčele, ali koga još briga za to? Takve aktivnosti uostalom spadaju u domen opšte (ili javne) koristi, a većini posmatrača je takva korist sasvim hipotetička, ili bar na dalekom štapu: "Kaži ti meni brate ŠTA JA LIČNO imam od toga? Comprendo? 'De sam tu JA?"

Drugo, za razliku od "pčela-radilica" bumbari su izgleda mnogo otporniji na manipulaciju: "Besplatna košnica? Majke-ti-mile?! Šta ti misliš da si neki Dinkić? Ej, ajde idi radi nešto korisno, nemoj tu mene da smaraš..."

Treće - sa bumbarima nema zezanja! Naravno, ni sa pobesnelim pčelama se nećeš dobro provesti, ali one su manje više predvidive. Pustiš im malo dimne zavese, daš malo šećera - i ima samo da pevaju! Osim toga pčele uvek zavise od nekakve Matice (one zapravo i ne razmišljaju svojom glavom). Za razliku od njih, svaki bumbar je potencijalni samo-navodjeni-projektil, voljan i željan da ti se naje%#@!&... Hm, pardon - da ti nanese najveću moguću štetu, samo ako se kačiš sa njim. Nema mnogo svrhe napadati mu ni gnezdo jer će ga za tili-čas napraviti na nekom drugom mestu. Ma - ti bumbari su sasvim neupotrebljivi..

Osim, možda - kao dežurni krivci?

. . .

Neko će reći da je taj izraz (bumbar) rezervisan za one posebno iritantne primerke. Stvarno? O.K. slažem se - leteće insekte ponekad sa strahopoštovanjem i uvažavanjem nazivaju "stršljen" - a dvonožne? Da li ste ikada čuli neki izraz koji ima pozitivnu konotaciju? Privatnik? (dodje ti da se okupaš) Gazda? (skoro pa O.K. - ako radiš u stočarstvu, ili ugostiteljstvu...) Tajkun? (daj bože, ali obično je ironično...) Čak i oficijelni izraz "preduzetnik" ima ugradjenu tu neku omalovažavajuću komponentu: (ma pusti ga - nema prijatelja, partijskih drugova i/ili kumova, da sebi izradi neko dobro "visoko"mesto na državnim jaslama, pa "preduzima" tu nešto, mulja, petlja, presipa iz šupljeg u prazno...)

Znate šta? Ako mogu da biram - ja ipak biram bumbara! Bumbar sam - tim se dičim! Nek makar zvuči opasno... Iako ga je u praksi jednako lako zgaziti kao bubašvabu.

Ili vašku.
.

11 comments:

  1. Šta se pravdaš? Bumbar bio-ne bio, to si što si.
    Znaš onu narodnu: Zovi me i lonče, samo nemoj da me razbiješ?
    Po meni, ti si bloger. Tako te doživljavam. Tvoje druge, vannastavne aktivnosti, uopšte mi nisu poznate. I nisam radoznala da saznam koje su.

    ReplyDelete
  2. @Milja Lukić - Bloger? Ima čovek raznih identiteta, za skoro svaku priliku ili kombinaciju sagovornika/situacije. Ali taj (blogerski) identitet mi je nekako najsumnjiviji... A opet, ono od čega najteže možeš pobeći je ono čime se baviš. Pravi smisao one latinske izreke (da odelo čini čoveka) i jeste u tome da je čovek zapravo ono čime se bavi... Zar je stvarno zvučalo kao da se pravdam?

    ReplyDelete
  3. Jeste, kao da kažeš: "Pa, dobro, 'bumbar' sam, ali nije ni on toliko loš."
    Možda je tebi blog poslednja rupa na svirali, ali ja te samo preko njega znam. Kad bi me neko pitao da li poznajem Miodraga Ristića, prva asocijacija bila bi mi - Detozin.
    Logično.

    ReplyDelete
  4. Ma, bumbar je simpa živuljka. :) Prevideo si samo da je "obučen" u odelo na pruge - mene to ne asocira ni na šta, ali... ;)

    ReplyDelete
  5. @Milja Lukic & Pedya - eto, baš NIKO ne voli bumbare... A baš sam se potrudio da sve "upakujem" u pošalice i zafrkanciju - ali džabe! Iskreno, već mi je pomalo pukao film... Mislim - ne traži niko nekakvu specijalnu zahvalnost što godinama puniš budžet i ispunjavaš tudja predizborna obećanja o rastu zaposlenosti, i slično... Ali ako te godinama kinje, simnjiče, potkazuju, pljuju po medijima, ako si kolateralna šteta svakog primitivnog populizma... I onda te još sa ekrana gleda neka lažovčina u oči, i priča ti kako će se "oni pobrinuti" za bolji privredni ambijent...

    Sve ti dodje nekako bljutavo...
    .

    ReplyDelete
  6. @ Retka Zverka - ovo kao neka psihoanaliza: "pričajte mi čega se sećate iz najranijeg detinstva..."

    ReplyDelete
  7. Pa,ono, jes`.
    Jedino što nisam nikada čuo da kažu za bumbare da su lenji.
    A ako me sećanje ne vara,mislim da sam jednom čitao u Zabavniku kako oni oprašuju sve ono što pčele neće, jer im, jel` te, ne miriše i ne izgleda privlačno.

    ReplyDelete
  8. Zanimljivo poređnje skroz. Ali me zabrinulo i ovo Pedyino :)

    ReplyDelete
  9. Ne brini mnogo je nas kojima je on baš simpa, mislim bumbar :)

    ReplyDelete
  10. Lepo zapažanje! Sliku o bumbarima stvorili smo zbog sveprisutnosti pčela! Da je njih manje, možda bismo uvideli i da su bumbari vredni. Pčele imaju bolji marketing i PR, a bumbari su oni mirni, povučeni radnici. Još su buckasti, pa se ne uklapaju u imidž.

    ReplyDelete
  11. @Kajzer Soze, Cyber Bosanka, Verkić, Marjan Paradoksija - Evo dva dana ne stigoh da promomentarišem komentare. "Zujao" sam nešto unaoko... (sezona godišnjih odmora - pa radim za trojicu)

    ReplyDelete

Voleo bih da čujem vaš komentar: