17.3.10

Minut za optimizam

Hvata to mene na mahove... Definitivno ima neke veze (i) sa vremenom, dovoljno je da posle nekoliko tmurnih dana sunce pomoli nos iza oblaka, i ako mi još par puta zazvoni telefon, ili stigne nekoliko "pozitivnih" mailova...

I eto ga! Osećanje je  neobično, slično blagom pijanstvu. Glavne karakteristike su nekritičnost, nervoza, blaga euforičnost, i ničim izazvana radost. Otprilike - nešto kao potpuno obrnuto od depresije (o da,  i to osećanje mi je prilično dobro poznato).

Ta pojava je na ovim prostorima relativno retka. Neki političari nevešto pokušavaju da je šire preko medija ali (pošto njima ionako niko ništa ne veruje) to im slabo prolazi... Optimizam je čudna biljka, najbolje uspeva kad se ne zaliva, kad raste spontano i bez nekog plana ili "zadnjih" namera.

Liči pomalo na virus, a i širi se kao grip - kontaminacijom u direktnom kontaktu. Jedino što za razliku od gripa, ovaj virus možete "fasovati" i preko telefona, pa čak i preko interneta. Ko zna, možda ga i vi "pokupite" do kraja ovog posta.

Zgodna stvar sa ovim blogovima je što možete da pogledate desetak ili više dana unazad, i da tačno vidite kako vam se kretalo raspoloženje. Ja sam očigledno bio u "minus fazi", a onda sam rekao sam sebi: "dosta".

Prvo sam krenuo da prebiram po aktuelnim dešavanajima, i da pabirčim delove nove slagalice. Setio sam se da sam skoro upoznao dva sjajna momka koji kreću jedan interesantan projekat sa nekom drugačijom vibracijom. Onda sam se setio i ovih reklamnih kesa koje smo pre par dana izvezli za Holandiju. U jednoj ulici u Roterdamu  sada već dva lokala imaju našu ambažu... Jedina muka je što sada treba ažurirati reference na našem sajtu (Holandija nije na spisku zemalja sa kojima smo radili) ...

Onda sam iskopao i ovu sliku. Umesto običnog dosadnog flajera, zanimljiva rotaciona tabela. Jedan od "poslova-glavolomki", zbog kojih stvarno uživam baveći se svim ovim. Nedavno mi je jedan klijent (iz Crne Gore) rekao da neke stvari tamo ne može da realizuje "bez obzira na novac". Shvatio sam da to manje-više važi i ovde. Da je upravo to ona "tržišna niša" koju tražimo. I da se mi već odavno specijalizujemo za takve poslove.

Na kraju sam se setio jučerašnjeg dana. Ljudi koji stoje iza ovog posla znali su "čarobne reči" i napravili smo nešto što je moja fiks-ideja već godinama. 

Od trenutka kada smo im poslali profakturu, do trenutka kada je vozač otišao sa paketom - prošlo je tačno 5  sati.  U zemlji Srbiji u kojoj ništa ne funkcioniše, možete da dobijete ovakav proizvod za 5 sati? Onda mi je na pamet pao slogan: "Mi smo EROTSKI SAN svakog account - managera..."  Ili možda: "Call us - to save your ass!" Trebalo bih možda da ga zaštitim, ali nema veze... Ima još mnogo toga - tamo odakle sve to dolazi...

Kad želite da u život unesete malo optimizma, treba samo da uradite nešto stvarno dobro.

Sasvim jednostavan recept?

Ovo je naravno sasvim samo-reklamerski tekst, ali ako ste došli do ovog reda predpostavljam da mi ne zamerate? Ja volim da čitam ovakve stvari čak i kad ih piše neko drugi. I jako bih voleo da nas bude što više koji se odupiremo beznadju i apatiji.

Potrebni smo jedni drugima, više nego ikad...
.

17 comments:

  1. Ovo jeste samoreklamerski tekst, ali nemoj da umišljaš - nisi ga ti stvorio.
    Život ga je kreirao, a ti samo stavio na "papir".
    Sjajan tekst!

    ReplyDelete
  2. @dragan - mislim da BAŠ TI dobro znaš šta sam ja u stvari hteo da kažem. Taj neki pozitivan duh nam svima očajnički treba da bi se čupali iz tog gliba u koji stalno upadamo. Kako tebi polazi za rukom? Tu dragocenu informaciju bi trebalo što češće da razmenjujemo, i da pokušamo da stalno "podižemo" jedni druge... Nema nama nikog - osim nas...

    ReplyDelete
  3. Najzad malo optimizma! Stize prolece! Bice bolje!! :) Cestitam za Holandiju & Co! Napred!!!!!! A od azuriranja referenci ne boli glava nego kad nema sta da se azurira onda boli! Sve najbolje!

    ReplyDelete
  4. Čitao sam vrlo ozbiljan, naučno potkovan tekst o tome kako se energija (kako pozitivna,tako i negativna) prenosi sa čoveka na čoveka i to čak i posredno - može ti je preneti neki čovek, koga uopšte ne poznaješ, baš kao virus. Jedino sa čim se ne slažem je da se optimizam ne gaji, već mislim da se pozitivne misli moraju čuvati, koliko je to u našoj moći, kao neka rezerva za crne dane, sa čovek ne sme sebi dozvoliti da upadne u mrak, pa i ako dozvoli, mora se uvek truditi da iz tog mraka izađe.
    Proleće je, juče mi se čak i kasirka u supermarketu osmehnula, a već sam mislio da je od kamena.

    ReplyDelete
  5. @Njanja - Glava boli od hroničnog manjka vremena, a slažem se da je neke stvari lakše (sladje) raditi nego neke druge...

    @Milko Grmuša - Ee, kad si i ti ostao bez teksta...

    @Kajzer Soze - Mislio sam na gajenje "u plasteniku". Ne verujem ni inače u te usiljene metode. A pitaj Milka za kasirku...

    ReplyDelete
  6. Evo, stigla sam i ja na "tretman", treba mi, posrnula mi je pozitiva ovih dana, da ne kažem meseci. :-P Bravo za efikasnost u banana državi. Super je urađena kesa. :-) A, što se onih kolega tiče što si ih predstavio, "imam i ja jednu želju", al' tamo je ponuda okrenuta ka muškarcima, hahahaha... :-))

    ReplyDelete
  7. @Retka Zverka - ja ne znam ni jednog muškarca koji bi ONO obukao, ali kad ti kažeš...

    ReplyDelete
  8. Slazem se da se siri kao virus. I ja sam proteklih dana bila u takvoj minus fazi da sam se zabrinula za mentalno zdravlje. I onda dva dana sunca, par telefonskih poziva, pozitivan stav i citav svijet izgleda ljepse. A sad vidim da je i kod tebe tako, sto znaci - epidemija optimizma na pomolu!!!

    I super je sto je tako :D

    ReplyDelete
  9. I slatko sam se nasmejala na tvoj komentar. :-)) ONO da se proširi na kostime Supermana, Mad Maxa i tako to... e, šalim se ja malo... :-)) ja mislim da se žene ne lože na te fetiš fore, toliko kao neki muškarci. Uostalom, šta ja znam. Važno je da se mi opet cerekamo. :-))

    ReplyDelete
  10. Post je na mene svako delovao pozitivno, pošto sam jedva dočekala boje (iako još uvek u nagoveštaju).
    Projekti i proizvodi su sjajni, baš svi!

    ReplyDelete
  11. @Cyber Bosanka - kako se nekad govorilo (davno pre viralnog marketinga): "širi dalje!"

    @Retka Zverka - Kad sam poslednji put pričao sa Istokom i Pavlom fan strana na FB je imala 77.000 članova. U medjuvremenu smo im uradili vrlo neobične kutije za "proizvode" koje je skoro nemoguće fotografisati pošto se štampa jedva razlikuje od pozadine (fazon diskretno). Verujem da će biti vrlo raspoloženi da čuju tvoju ideju, a siguran sam da bi članstvo na pomenutoj grupi moglo da ima i drugih "benefita" (mislim da bi bila u veeelikoj manjini, ako znaš na šta mislim)...

    @amarilis.online - hvala na komplimentima, a što se boja tiče podsetila si me na jednu emisiju sa Diskaverija koju sam nedavno gledao. Naučnici su otkrili da je plava svetlost veoma važna za mentalnu ravnotežu, i da je direktno povezana sa tzv. zimskom depresijom. Pošto se sada prave projekti za spuštanje velikih gradova (čitavih naselja) pod zemlju, ozbiljno razmišljaju da ih opreme sa "virtualnim nebom" koje bi jedan deo dana emitovalo plavu svetlost (kao na površini). Bizarno, ali možemo pokupiti i neki koristan zaključak...

    ReplyDelete
  12. Živo me zanima koliko su "navijači" cashnuli za to, tj. koliko tu ima kupaca, a koliko posmatrača, ali to je već u domenu poslovne tajne, pa neću da zabadam nos previše. Naravno, moje članstvo bi donelo mnoge benefite, svima. :-P Jedino je problem što mi se nikako neće na FB. :-) Znači, džabe ste "krečili" kad se ne vidi otisak. Šalim se malo, M. Osećam da je to ispalo very sexy i šteta što to ne možemo da pogledamo ovde. :-)

    ReplyDelete
  13. @Retka Zverka - Ta diskrecija je stvarno čudna stvar. Ako ti sad kažem da radimo i za VEP pomislićeš da smo "specijalizovani" za takve stvari (a istina je da medju naših 2-3000 klijenata stvarno ima svega) Elem, zamisli da radiš u nekoj od onih ogromnih kancelarija gde je ceo sprat jedan "office" sa 50 radnih stolova, dolazi kurir i viče još sa vrata: "Gospodin Petrović? Stigao vam je paket za potenciju..." Kad bih im ja smišljao scenario za reklamu, ovde bih napravio rez i ispisao bih: "Naša ambalaža je sasvim diskretna, ni VI nećete znati šta vam je stiglo dok ne otvorite paket"...

    ReplyDelete
  14. A onda iz paketa iskoči Jumping Jack i tresne te po nosu. :-)) Pa, šta i da ste specijalizovani za "takve" stvari. To je super. Zamisli situaciju u kojoj npr. jedan "delikatan" proizvod uvoziš i sad oni tamo na carini, je l' te, očerupaju ambalažu (koja je veoma interesantna i u određenom delu prozirna), pa se svi kolektivno pobacaju na patos, pohvataju za stomake i valjaju od smeha i onda te pitaju šta je to, da bi se još više smejali. Tako izgleda diskrecija i poštovanje privatnosti kod uvoza "delikatesnih" aksesosara u Srbiju. Ne znam ni za što sam ti ovo napisala, ali htela sam da primetim da je bolje "izvoziti" svoje proizvode. :-))

    ReplyDelete
  15. Jes ti čuo za zakon održanja energije? Ono kad predaš energiju pa ostaneš bez nje...? Kod tebe to izgleda ne važi - ti što više pozitivne energije deliš, to je više imaš... :) I takvi, tebi slični... ;)

    ReplyDelete
  16. @pedya - Fizika nije baš moja specijalnost (ali meni takve "sitnice" obično ne smetaju, zar ne?)

    Dakle, uzmimo na primer jedan Jo-Jo. On koristi "negativnu" energiju gravitacije, pretvara je u rotaciju, koja preko inercije uspeva da savlada gravitaciju, i da dodje u početni položaj (uz put izgubi nešto na trenju, tj pretvori kretanje u toplotnu energiju, pa je zato neophodan dodatni početni impuls da bi se ovo kretanje dalje nastavilo...)

    I gde je tu PERPETUUM-MOBILE ?

    E, to se pita samo onaj ko nikad nije video kako se deci oči sjaje kad prvi put vide ovo o čemu sam sad pričao. Fizika, poezija, marketing, biznis... Koliko se ja sećam tog zakona - energija samo menja oblik? Uvek je tu negde...

    ReplyDelete

Voleo bih da čujem vaš komentar: