19.3.10

Pazim kako gazim

.
Video koji možete videti (na kraju ovog posta) deo je akcije "Pazim kako gazim" koju Rotary klub Pančevo Mihajlo Pupin, sprovodi ovih dana na teritoriji opštine Pančeva. Suština akcije je da se u najranijoj fazi otkriju deformiteti stopala, koji u kasnijem životnom dobu nose sa sobom brojne moguće komplikacije. Ove godine ćemo pokušati da besplatnim kompjuterizovanim pregledima obuhvatimo  SVU DECU predškolskog uzrasta na teritoriji opštine, uključujući i decu iz okolnih (seoskih) sredina, koja su iz tehničko organizacionih razloga prošle godine samo delimično obuhvaćena.

Ono što posebno zabrinjava, je činjenica da je u prošlogodišnjoj akciji od 672 obavljena pregleda, kod više od 40% ustanovljen neki oblik deformiteta. U dosadašnjem toku ovogodišnje akcije taj procenat je vrlo sličan, a verovatno se ne razlikuje mnogo i u drugim sredinama.  Zbog ovako alarmantnih rezultata, ponudili smo saradnju oko realizcije ove akcije i drugim Rotary klubovima, i nadamo se da će se vrlo brzo proširiti na celu zemlju.



U medjuvremenu, plasirali smo preko YouTube-a (i na našem sajtu) ovaj mali film sa korektivnim vežbama (koje mogu preventivno da rade i potpuno zdrava deca), a svim zainteresovanim besplatno dostavljamo i kopiju na CD-u, koju možete slobodno umnožavati dalje. O samoj akciji, vežbama, filmu, deformitetima, i mnogo drugih korisnih informacija, možete pronaći ovde....

Naravno, pozivamo i sve dobronamerne ljude kojima je na srcu dobrobit naše dece, da nam pomognu da ovom akcijom obuhvatimo što veći broj mališana.

Zdravlje, pre svega.
.

4 comments:

  1. Danas sam nosila ranac sa knjigama svoje ćerke do škole (IV razred) , ne mogu da verujem koliko je to teško, i ne mogu da verujem da ona to svakoga dana tako tegli. Nije ni čudo što su nam deca krivoleđa i krivonoga...treba nešto po tom pitanju da se preduzme, jer ćemo imati sve više krivih i pogrbljenih generacija.

    ReplyDelete
  2. @Charolija - ... a ta priča se "vuče" još od našeg vremena - i ništa! Svaka sledeća generacija je "savijenija" od prethodne, knjiga više, obuća gora, sporta manje... Kad na sve to dodamo i komjutere i igrice, "virtualne" drugove umesto pravih... U šta ćemo se na kraju pretvoriti? (za npr 10-tak generacija?)

    ReplyDelete
  3. Nažalost, ali skoro nikada problem sa stopalima ne ostaje samo na njima već se širi na skočne zglobove, kolena, kukove, kičmu... Problemi mogu nastati u dečjem dobu (krivljenje kičme) ali i u poznijim godinama života (gonartroza, koksartroza). Zato je ovo pravi način i pravo vreme da se moguće posledice spreče.

    ReplyDelete
  4. @Procena - sigurno da ima još dosta toga što bi se moglo učiniti na planu preventivne zaštite, edukacije, ranog otkrivanja... Iz posla kojim se ja bavim (a nema baš mnogo veze sa medicinom) dobro znam da mnogo jednostavnije i jeftinije "sprečiti nego lečiti". To su univerzalne i apsolutne istine, a najveće mudrosti obično i zvuče tako jednostavno...

    ReplyDelete

Voleo bih da čujem vaš komentar: